Råd inför kattköpet

Om du skall köpa katt är det bra att du tänker igenom allt innan du går till verket. Det finns många saker att ta i beaktande. Tänk på att katt minst blir mellan 12-14 år gammal. Det betyder att du måste vara fullt lojal och hjälpsam när det gäller skötsel och underhåll under många år. Det är många som impulsivt köper en gullig kattunge.

Frågan är hur många som egentligen tänker igenom beslutet som faktiskt är viktigare än man tror. Du vill ju inget annat än att du och din katt skall må bra. Ställ dig därför frågan – har jag tid, pengar och tillräckligt engagemang för en katt? Nedan följer en översiktlig punktlista med aspekter som du bör tänka kring innan du bestämmer dig för att skaffa en katt.

Inomhus- eller utomhuskatt – om du köper en inomhuskatt kräver den i normalfallet mer skötsel än en friare utekatt. Du måste se över kattlådan och kattsanden. Har du en utomhuskatt måste du se upp för vägar och leder som är trafikerade.

Var hemma – tänk på att du måste vara hemma en stor del tiden och ta hand om din inomhuskatt. På samma sätt som med barn kräver en katt uppmärksamhet. När katten är liten är det viktigt att du ser till att knyta nära band med den.

Semestertider – varje gång du planerar semester måste du veta vem som skall ta hand om din katt. Antingen ger du den till en vän eller ett kattpensionat.

Allergier – om du har familj är det viktigt att kolla om någon skulle vara allergisk mot katter. Har du små rum är det viktigt att inte beblanda katten med dem när du skall sova. Allergirisken för barnet är stor.