Att köpa häst

En av de första frågorna som bör rätas ut innan ett hästköp är vad det är för häst man är ute efter. Ska du bara ha den för ridning hemma, arbete eller tävling? Du måste även tänka på dig själv, har du någon erfarenhet sen tidigare? Har man liten erfarenhet så bör man välja en häst som är tränad, vilket ofta kan bli dyrare.

Besiktning

När man hittat en häst som verkar intressant så bör man få hästen besiktigad först. Det är inte ett krav att besiktiga hästen, men det är något som bör göras. Besiktningen görs av en veterinär som kan hjälpa dig att få en bild av hästens hälsotillstånd, veterinären kan ge dig råd gällande köpet utifrån hur frisk hästen är. Se därför till att både du och säljaren närvarar vid besiktningen då hästens historia kan vara bra att veta när veterinären ska göra en utvärdering.

Provridning

Det är viktigt att du hittar just rätt häst för dig. Provridning är ett perfekt tillfälle att ta reda på det, be gärna om att få vara med redan när den ska hämtas från hagen så du får en chans att se hur hästen betér sig när sadel och annan utrustning ska på. Provrid hästen flera gånger, om möjligt i olika miljöer så du kan se om hästen kanske blir nervös vid miljöombyte eller om det verkar hålla sig lugn. Prova även att rida i flera gångarter för att se hur hästen sköter sig. Provridning är viktigt för att du ska veta att du känner dig bekväm med hästen.

Kostnader

Här kan det variera, men det är sällan billigt i vilket fall. Har du tillgång till eget stall eller måste du hyra plats? Har du möjlighet att själv förse hästen med en del av maten eller måste allt köpas? Det tillkommer även andra utgifter som försäkringar, hovslagare, utrustning och veterinärbesök. Allt detta förutsatt att hästen är frisk, skulle hästen bli sjuk så tillkommer fler kostnader. Det är därför viktigt att man faktiskt är förberedd innan man köper en häst.