Katter i populärkultur

Det är ingen tvekan om att katter har en speciell status i vissa områden. Historisk sett har katter både varit dyrkade och hatade för vad olika kulturer har ansett att de representerat. Idag har vi många olika representationer av katter i olika typer av media och här tänkte vi ta en titt på några härliga exempel.

Katter på internet

På något sätt och vis har katter tagit över delar av internet och det finns sajter där man lägger upp mängder av bilder på katter med rolig text, ofta med medvetet dålig grammatik och stavning. För de som inte är bekant med detta fantastiska fenomen är det känt som Lolcats. Katter har även blivit populära tack vare Youtube. En stor kändis är katten Maru, från Japan, vars ägare har lagt upp en kanal där hon bara lägger upp på sina katter. Kanalen har för tillfället omkring 577 000 prenumeranter och har videor som går tillbaka nio år. Maru själv föddes 24 maj 2007.

Katter i spel

Spelvärlden har också haft en del roliga relationer till katter och de har dykt upp i alla möjliga typer av roller. Ett väldigt nytt litet exempel på detta är spelet Copy Cats, en spelautomat, där katter kopieras och staplas kors och tvärs för att bilda mönster. Ett annat exempel är Morgana från Persona 5, som är övertygad att han är en människa som blivit förtrollad till en katt, men inte har något minne om hur detta kan ha hänt. Japan har alltid haft en speciell plats för mystiska katter i sina spel. Ett vidare exempel på detta är katten Dusty från spelet Gravity Rush som till synes har ett helt universum inom sig. Att det är en varelse som bara tagit formen av en katt är ju också något som belyser katters uppfattade mystiska natur i sig.

Katter i film och tv

Katter har också kommit i många varianter i film och tv-serier genom all dess historia. Mängder med tecknade verk har haft katter som huvudpersoner. Några populära exempel inkluderar Simba från Lejonkungen, katten Gustav, ThunderCats, Aristocats, katten Felix, Cheshirecat från Alice i Underlandet och katten Tom från Tom & Jerry. Riktiga katter är ju inte fullt lika enkel att styra och ställa med under film- och tv-inspelningar, så det finns inte katter som tar samma typ av huvudroll där.

Men några som är värt att nämna är den ikoniska vita katten som Bondskurken Blofeld alltid bar på, som sedan blev inspirationen för katten Mr.. Bigglesworth i Austin Powers-filmerna, och katten Milo i filmen Milo & Otis. Vill man fuska lite kan man ju även nämna katten Salem Saberhagen från serien Sabrina Tonårshäxan, som ju för den mesta tiden spelades inte av en riktig katt utan av en kattdocka.