Vänja katt vid hund

3387041-dog-and-cat

Det finns en hel del hushåll i landet som har både katt och hund, detta fungerar ibland alldeles utmärkt men vissa katter och hundar har betydligt svårare att vänja sig vid varandra. Saken är att man nästan aldrig kan säga hur bra det kommer att gå innan man provar.

Första mötet med varandra kommer att säga ganska mycket, en del katter reagerar omedelbart på hundar, stora som små, andra har endast reaktioner på mer vuxna hundar och ett del har ingen direkt reaktion överhuvudtaget. Det bästa resultatet får man oftast när katten och hunden får mötas redan när de är små.

Katter och hundar med tidigare positiva erfarenheter av den andra arten kommer att ha det lättare att kunna komma på god fot med andra hundar eller katter. Väldresserade hundar kommer också att vara lättare att introduceras till katter.

Reagerar katten ordentligt, kanske skjuter rygg och fräser eller bara springer och gömmer sig på en gång får man nog förvänta sig att det kan bli en ganska lång process, det kan faktiskt vara så att de aldrig kommer att komma överens.

Till att börja med kan det vara en bra idé att ha en rum där katten alltid kan vara i fred från hunden, det vill säga ett rum där hunden inte får vara. Det är också viktigt att hålla hunden kopplat i början, den får inte börja jaga katten. Dessutom måste katten alltid kunna gå på lådan utan att behöva oroa sig för hunden.

Desamma gäller även för sovplats, mat- och vattenskål. Alla dessa måste finnas där hunden inte kommer åt dem. Om katten inte kan äta, dricka eller sova i fred kan lätt börja bli så pass stressad att den bli sjuk.

Om man med tid kan lugna ned hunden och få den att praktiskt taget strunta i katten är detta ett av de bästa resultaten man kan hoppas på. När hunden inte bryr sig om katten kommer den kunna börja känna sig mycket mer till freds och kanske till och med kunna gå fram till hunden på eget bevåg.

Hundspecialister rekommenderar att man använder sig av en klicker för träna vardagslydnad för hundar, det är något man faktiskt även kan använda i situationer som kan uppstå av att införa en katt till hushållet.