Kattleksaker

Cat playing with string.

Alla katter leker för att träna upp och behålla sina jaktinstinkter, vi kanske ser det som att de bara har roligt men för katten är det mer än så. Det är naturligtvis även bra motion, speciellt för innekatter som inte är ute och jagar.

Många leksaker är bara något i ena änden av ett snöre som man kan kasta runt och fånga kattens intresse med, ibland räcker det bara med snöret för att aktivera katten, något litet som rör sig är anledning nog för många katter att jaga och fånga. Men det finns även andra typer av leksaker som man kan underhålla katten med.

Ett välbeprövat sätt att få igång katten är med en enkel laserpekare, de syns tydligt och kan lätt hålla takt med även de snabbaste katter. Har man blanka golv kan det vara bra att veta att katter föredrar att jag när de vet att de kan röra sig fritt, detta kräver lite mer grepp än de kan få på ett blankt golv. På grund av detta kan katten verka något motvillig till att jaga efter lasern, men flyttar man bara över leken till en matta så ser man snart att den ofta är mer än villig. Det finns även automatiska laserpekare som rör sig i slumpvisa mönster.

Något annat som länge används som kattleksaker är små möss av tyg, problemet med dem är att det inte är alla katter som riktigt leker med dem på egen hand. Det kan bero på att mössen inte rör på sig och därför inte är lika intressanta. Men med lite hjälp kan man även få dessa enkla leksaker att bli en av kattens favoriter, allt man behöver är lite kattmynta. Alla kattägare vet nog vad kattmynta är, men varför det får katter att reagera som de gör är för många okänt. Vill man veta lite mer om det kan man besöka Agria Djurförsäkringar som har en kort artikel om det.