Det har skrivits mycket genom historian om den mytomspunna katten. Relationen ”kattmänniska” går tillbaka i tiden i många år eftersom katten varit del av vår civilisation i över 10 000 år.
Dyrkad i Egypten
För närmare 5 000 år sedan, ansåg Egyptierna att katten var en helig varelse. Man dyrkade nästan katten såsom något gudomligt. Varje gång en katt dog så tog man noga hand om den och smorde in den balsam innan det begravdes på en helig plats. Dessutom rakade samtliga familjemedlemmar av sig ögonbrynen för att visa vördnad och sorg. På den tiden så dömdes man till döden om dödade eller åt en katt. Gudinnan Bast var dåtidens kattliknande gudomlighet som symboliserade fruktbarhet och lycka.
Katten praktisk i Kina
I Kina var katten också viktigt för närmare 3 000 år sedan. Den hade där en praktisk funktion eftersom den var duktig på att hålla bort råttor.
Negativ bild under medeltiden
Under medeltiden kom katten att förknippas med djävulen. Katter brändes – på samma sätt som kvinnor som stod anklagade för häxeri – på bål. Många av de negativa föreställningar om katter sägs ha uppstått under medeltiden. Det sägs ju att man måste spotta tre gånger varje gång en svart katt korsar vägen. Detta påstående kommer säkerligen från medeltiden.
Uppsving under 1800-talet
Under den industriella revolutionen och 1800-talet kom katten att få återupprättelse. Råttor var nästan som en epidemi på bondgårdar och landsbygd. Tack vare att katten bekämpade råttorna var det standard att som bonde ha en katt som man tog väl hand om på varje gård eller hemma i stugan.
Vad tycker vi om katten idag?
Idag är miljontals människor kattägare världen över. Även om katten är smart och kan klarar sig själv, så är det fel att den alltid klara sig utan mänsklig hjälp och ett omhändertagande. En sak är dock, vi som älskar katter vet att vi mår bra av dess närvaro. När man ger en katt kärlek får man väldigt mycket tillbaka. Samtidigt som du klappar och smeker en katt blir du själv lugn och sansad.